Kategoriarkiv: Bra att veta

Se alla artiklar i kategorin ”Bra att veta”

Callcenters arbetsmetoderna – arbete med telefonnummerblock

Tack vare mobil- och smarttelefoner är det helt vanligt idag att vara ständigt tillgänglig. Trots att det finns många fördelar med det, kan den ständiga tillgängligheten snabbt blir en förbannelse, speciellt när man ofta får ej önskvärda samtal.

Ett företag, talrika telefonnummer – möjligt genom telefonnnummerblock

Många känner till problemet: man blir ringt till av ett okänt nummer och det är ett callcenter som står bakom samtalet. Ofta ringer ett företag med olika nummer och man frågar sig hur det kan vara möjligt. En möjlighet är att generera och mellankoppla telefonnummer via Voice over IP för att dölja det faktiska telefonnumret. Dessutom ansöker många callcenter om så kallade telefonnummerblock. Ett sammanhängande telefonnummerblock består av flera telefonnummer som börjar med samma siffror. I det offentliga telefonnätverket innehåller ett block fram till 1000 telefonnummer. Några företag med stort samband till telekommunikation har även fram till 10000 telefonnummer för att köra deras telefonisystem. På ett annat sätt kan ett telefonnummerblock omfatta samtliga anknyttningar till ett telefonisystem som är tillgänglig genom olika direktnummer.
Telefonnummerblockens största fördelen är att företag får möjligheten att använder direktnummer. Det betyder att särskilda samtalspartner kan nås direkt genom deras anknyttningar från både intern och offentlig telefonnätverk så att konsumenter måste inte ringer till företagets växeln eller en annan myndighet. Dessutom möjliggör blocken att konsumenter kan identifiera vilket nummer tillhör vilket företag.

Många callcenter använder olika telefonnummer

I praktiken finns det dock även callcenter som använder telefonnummerblock för deras samtal. Konsumenter kan däremed blir ringt till från olika nummer och ofta är det telefonförsäljare eller lotterier som står bakom det. Många callcenter förväntar sig att de som blev ringt till blockera numret på deras mobil- eller smarttelefon och så kan inte nås igen av callcentren. Därför ansöker de om telefonnummerblock så att de har många nummer till förfogande. Ju flera block ett företag har, desto flera nummer har det. Blockerar en konsument ett nummer eller blir ett nummer avstängt, finns det dessutom många nummer kvar för callcentren att köra deras affärer. Du som telefonägare skulle därför inte vara förvånad över det att det kan alltid står detsamma företaget bakom olika numren.

Lagstiftning kring telefonförsäljning – en analys av de senaste åren

Varje dag söker tusentals svenskar efter okända telefonnummer på nätet. De använder sidor som tellows.se för att upplysa vem som har ringt till dem. Omvänt betyder det att samma antal personer har ringts till av okända uppringare, som allt oftare är telefonförsäljare eller -bedragare. Problemet har ökat under åren och regeringen har sysselsatt sig med det, men vad hände egentligen?

Ett växande problem

Det var året 2006 när Aftonbladet skrev om att regeringen planerar en ny lag som skulle förbjuda telefonförsäljare att ringa hem till den som inte godkänt samtalet i förväg. Eftersom det fanns allt fler klagomål av konsumenter, var det dags att agera. NIX-registret var mer provisoriskt än bindande och därför struntades det av många företag. Men faran att arbetslösheten ska öka enormt efter ett ’förbjud’ av telemarketing var ett stort motargument.

Resultaten var en utredning som granskade olika aspekter på telefonförsäljning och gav några förslåg. Enligt utredningen skulle ett sanktionssystem med marknadsstörningsavgifter har införts och konsumenter får behålla obeställda varor eller tjänster utan avgift. Men med avseende på ett krav på skriftlig bekräftelse vid telefonfösaäljning bedömde regeringen:

Det bör inte införas något krav på skriftlig bekräftelse från konsumenten vid ingående av avtal efter telefonförsäljning. (jfr. Statens Offentliga Utredningar SOU 2007:1)

Nakdelarna för distansavtals praktikabiliteten syntes vara för stort.

Sista våren påkallade både Konsumentverket och Post- och telestyrelsen (PTS) att lagstiftningen ska skärpa reglerna för telemarketing. Och slutligen dömde Marknadsdomstolen i december 2012 bloaget PSW Trading till en marknadsstörningsavgift på en halv miljon kronor. Kan det vara en hänvisning till att telefonfösäljning ska ändras eller även reformeras under den närmaste framtiden?

Idags rättigheter – konsumentskydd

Hur är nuläget? I dag känner många personer inte deras rättigheter som konsument vid telefonförsäljning. Distans- och hemförsäljningslag (2005:59) heter lagen som innehåller dem. Viktigast är ångerrätten. När du köper något av en telefonförsäljare (eller på postorder, från TV-shop, på Internet, vid hemförsäljning) inom Sverige har du alltid 14 dagar ångerrätt. Säljaren måste informera dig om detta samt om hur du kan ångra varorna. Dessutom reglerar lagen försäljningssamtal på det följande sättet:

Vid telefonförsäljning skall näringsidkaren i början av varje samtal ge konsumenten information om sin identitet och namnet på den person som är i kontakt med konsumenten och dennes relation till näringsidkaren. Näringsidkaren skall då också informera om samtalets syfte. (2005:59, 2 kap. 6 § 2 st.)

Hur ofta uppfyller telefonförsäljarna den här riktlinjen? Ibland verkar det som inte ens säljarna själv känner deras plikter, och det finns mycket information som de måste ge till konsumenten innan avtal ingås (jfr. https://lagen.nu/2005:59#K3P3S1).

En till sak som är viktigt och kan hjälpa konsumenter är reglerat i 2 kap. § 15 2 st. av lagen:

Vid telefonförsäljning har konsumenten rätt att behålla varan, eller i förekommande fall materialet, till dess att näringsidkaren fullgör hela sin betalningsskyldighet. Om näringsidkaren inte fullgör betalningsskyldigheten inom tre månader från den dag då ångerfristen började löpa, tillfaller varan eller materialet konsumenten utan att näringsidkaren har rätt till ersättning. (https://lagen.nu/2005:59#K2P15S2)

Vad kommer att förändras?

Men till och med i dag finns det många klagomål och i början av januari har justitieminister Beatrice Ask svarat på en skriftlig fråga: Vilka initiativ avser hon, och därmed regeringen, att ta i frågan om telefonförsäljning? Enligt hon har

ett arbete inletts i Regeringskansliet med att utreda frågan om det bör införas ett krav på skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning av sådana tjänster [förvaltnings- och rådgivningstjänster på premiepensionsområdet]. I det arbetet kommer också behovet av ett skriftlighetskrav vid annan telefonförsäljning att belysas.

Och vidare:

[…] det [är] oacceptabelt att aktivt missleda kunder eller försöka kringgå konsumentlagstiftningen på det sätt som påstås. Jag avser att noga följa utvecklingen på området. Jag utgår också från att branschen själv tar ansvar för att utveckla rutiner för att komma till rätta med de problem som uppmärksammats och för att se till att missförstånd undviks vid telefonförsäljning.

Så är det dags igen att vänta på vad som helst ska hända. Förhoppningsvis kommer regeringen att reglera telefonförsäjning den här gången på ett strikt sätt. Vi på tellows.se ska självklart observera utvecklingen och rapportera så snart som det finns nyheter om ämnet.

Källor:
http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article10782846.ab
http://www.regeringen.se/content/1/c6/07/50/02/04ec46f4.pdf
http://www.konsumentverket.se/Lagar–regler/Lagar/Distans–och-hemforsaljningslagen/
https://lagen.nu/2005:59
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftliga-fragor/Telefonforsaljning_H012212/

Populära, irriterande metoder

Kära community!

En ny blogginlägg om aktuella bedrägerimetoder borde ha kommit för länge sedan. Faktiskt används fortfarande samma metoder att trakassera och lura er. Ändå vill vi gärna berätta om vad syns vara ’in’ bland telefonbedragarna.

Under sommaren gjorde bluffsamtal från Microsoft rubriker över all media. Många föll offer för personer som orkade att skapa sig tillgång till deras dator. Problemet är fortfarande aktuellt och under tiden har många nummer registrerats på vår sida som har samband med de här telefonsamtal. Antal sökningar efter de här numren har ökat igen under de senaste veckorna och nu finns det även många som blev ringt från USA, Tyskland och andra länder (klicka på för att visa exempel). Det handlar alltid om samma tillvägagångssätten: uppringaren pratar på engelska med dålig dialekt och utge sig att vara en servicemedarbetare på Microsoft. Personen säger att du har en virus på din dator och hon/han vill hjälpa dig att söka och ta bort den. Efter det kräver bedragaren pengar för servicen och dessutom kan det vara lätt att hitta dina kontoinformation medan ’virusscan’. Aldrig tillåt någon typ av ’Remote Desktop Service’ till en person du kan inte lita blint på. Frågan är varför de skulle veta mer om en virus på din dator än du, så lägg på luren och värdera numret på tellows.se! 🙂

En till irriterande metod som används tusentals gånger är SMS-bedrägeri. Nu finns det även ett nyord för detta: SMiShing, samma sak som Phishing men baserat på SMS. Många från tellows communityn fick SMS med texten:

Your number has won you 2.000.000 USD in the Freelotto Mobile Promotion, for claims email (name&mobile) to [email protected]).

Mejladressen kan variera och de mesta SMS har skickats från Storbritannien och Irland. Så vitt vi vet lurades lyckligtvis ingen medlem av vår community. Men de kan ju alltid nå till personer som har inga erfarenheter med sådana samtal, så gärna varna dina vänner och släktingar för de här metoderna!

Dessutom finns det en sak som vi vill gärna tippsa om: på nätet kan du skriva ditt namn till en namninsamling som kämper mot telefonförsäljning, exakt som vi gör. Målet är att förbjuda telefonförsäljning. Även om vi inte vill hålla med varje detalj som skrivs på sidan är det dock ett bra sätt att visa hur många svenskarna har fått nog av telefonförsäljning. Så gärna underteckna här.

Har du egna erfarenheter med de här metoder? Eller tänker du att det finns andra som är även mer trakasserande eller farligare? Kommentera gärna inläggen och därmed varna andra!

3 år och 10 månader – rättvist straff för telefonbedrageri

Det var på tisdag att två män dömdes till fängelse i 3 år och 10 månader av Hudikvalls tingsrätten. Båda har dömts för grovt bedrägeri samt försök till grovt bedrägeri. De har använt kriminella metoder för att få äldres pengar och smyck. En av männen ringde till 136 olika personer som är alla mellan 81 och 98 år gamla och för det mesta kvinnliga. Han presenterade sig som deras barnbarn och bad om hjälp i sammanhang med bilköp. Sedan hämtade den andra mannen, en ’kompis’ till ’barnbarnen’, deras byte. Medan ett års tid samlade de ihop pengar och smycker 1,7 miljoner SEK i värde.

Domstolen ansåg att fallet handlar om grova bedragerier eftersom männen hade utvecklat en detaljerad brottsplan och koncentrerade sig på äldre människor. Dessutom nekade de till bedragerier, även om en mobiltelefon har hittats i deras bil som hade på offrens numren. Nu återfår offren inte bara deras pengarna och smycker utan även sammanlagt 1,3 miljoner SEK som skadestånd.

Tyvärr finns det många liknande aktiviteter. Här på http://www.tellows.se har vi redan några nummer som kan betraktas som telefonbedrageri. Till exempel finns det ett nummer från Litauen på vår sida som registrerades den här månaden för första gången. Den söktes efter 131 gånger nu och fick tellows score:n 9: http://www.tellows.se/num/003706649607

Användaren ’hus‘ skrev om deras metoder:

Två personer. En låtsas vara en nära person som är knipa. Låter rädd och allmänt i upplösningstillstånd. Berättar att han har orskat en annan person skada. Den andra spelar polis som försöker hjälpa din släkting att komma överens med den skadade personen att inte göra anmälan. För det behövs pengar som kommer att hämtas. Kan ryska utan brytning. Troligen även svenska.

Med den här metoden är det inte bara äldre medborgare som är potentiella offer, men unga och gamla. En till varning skriver ’IIS‘:

”Försöker också få reda om man är hemma eller ej.”

Så vara varsam om en person ringer till dig och ber om finansiell hjälp! Känner du inte till numret och/eller människan, ger aldrig personliga informationer! Dessutom kan du kolla numret på vår websida tellows.se och ser om någon har redan ringts av det. Om numret finns inte på websidan var snäll och hjälp andra besökare genom att registrera det och skriva en kommentar om dina intryck! Du får också värdera numrets seriositet genom att använder vår Tellows Score. Gå med i tellows.se och hjälp att minska risken av telefonbedrageri!

Källor:
http://svenska.yle.fi/artikel/2012/10/24/falska-barnbarn-domdes-till-fangelse-bedrageri
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5321511
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fangelse-for-barnbarnsligan_7609490.svd

Många sätt att komma åt era pengar – Vad telefonförsäljare gör på att lura er

Idag finns det telefonförsäljning för nästan alla sorts produkter. Många företag arbetar seriöst och försöker bara att sälja deras varor – men många andra lurar folk och försöker att komma åt deras pengar. Det kan även händer på ett illegalt sätt. Vi har sammanställt några av de mest skamlösa metoder som försäljföretag använder aktuellt.

Kanske har flesta av er läst om falska „Microsoft“-samtal. Dessa händer i alla världens länder – och från alla världens länder. Händelseförloppet är alltid samma: Någon ringer och påstår sig vara från Microsoft. Personen pratar engelska och ringer från länder som t. ex. Indien, USA, Storbritannien eller Egypten. De påstår att man har ett virus eller malware på ens dator och att de kommer att hjälpa – man måste bara följa instruktionerna. Sen ska man installera något program genom de kan få inträde i ens dator. Kanske de frågar efter ens kontouppgifter också. I alla fall är dessa samtal verkligen farliga! Microsoft känner problemet och säger själv på sin webbsida att de kommer aldrig att ringa deras kunderna utan att de har bett om det. Skulle ni få ett sådant samtal: Lägg på! Prata inte med de, ge de ingen information och anmäl numret till Konsumentverket om ni har tid.

En annan uppenbar försök att kommer åt era pengar är SMS-bedrägerier. Det händer ofta att personer som har annonserat på blocket.se eller någonting liknande får sms med texten: „Min syster är intresserad i ditt erbjudande. Skicka ett mail till …“ eller „Skicka dina kontouppgifter.“ Om man går på detta kan det händer att man förlorar mycket pengar. Var aldrig försiktigt och kontrollera vem som kontaktar er angående annonser!

Men det finns också bedrägerimetoder som är lite subtilare. Några företag kan får tag i era personuppgifter, möjligtvis har ni deltagit i en tävling eller godkänt att era uppgifter kan användas för reklam (utan ni ens har vetat det). Så ringer de och påstår att ni har gett de era uppgifter eller har en avtal med de och att de bara ville kontrollera om uppgifterna är fortfarande korrekt. Om ni inte vet vad precis det handlar om eller om ni är säkert att de som ringer skulle inte ha era uppgifter, så pratar inte med de utan säger att de har ingen befogenhet att ringa.

En annan metod att lura folk är att erbjuda tröstpris för en tävling – antingen man har deltagit eller inte. De som ringer erbjuder ett gratis tröstpris och om man tackar ja förklarar de att det innebär ett abonnemang eller att man måste betala portot själv – och det kommer inte att vara billigt! Fundera grundligt när en sådan person ringer om ni verkligen har deltagit i en tävling och försöka att ta reda på alla möjliga döljade informationer och kostnader.

På ett liknande sätt försöker t. ex. företaget „Dentally“ att lura folk. De ringer och erbjuder ett gratis eltandborste, som egentligen är en dyr sak. Om ni tror att ni kan vara glad och tackar ja och ger de era uppgifter, så kommer ni att få meddelandet att ni samtidigt avsluter ett abonnemang till tandborsthuvud som ni förstås måste betala. Så låt er inte luras!

Det var bara några exempel hur skumma företag försöker att lura folk, det finns många fler. Ni skulle alltid vara försiktiga, ingår helst inga avtal via telefon och försoka få så mycket information som möjligt när ni får ett konstigt samtal – eller inte prata med den som ringer alls. Förstås kan ni alltid gå på tellows.se och söka det okända numret som har ringt innan ni svarar i telefonen.

Har ni egna erfarenheter med bedrägerier? Känner ni till vidare sätt att lura folk via telefon? Dela gärna era erfarenheter med communytin och kommentera artikeln!

Oönskade samtal, telefonförsäljning och telefonbedrägeri – vad du kan göra

De flesta känner till situationen: telefonen ringer och displayen visar ett okänt nummer. Kanske är det något viktigt – men kanske är det ett oönskat säljsamtal eller en bedragare. Det finns flera saker man kan göra, beroende på situationen.

Om ett okänt nummer ringer och du vill inte svara, så kan du söka numret på tellows.se. Där kan du hitta kommentarer och vår speciell „tellows score“ för många telefonnummer – det hjälper dig att bedöma om ett nummer är seriöst eller inte. Du är också alltid välkomna att kommentera själv för att hjälpa andra i samma situation. Hittar du inte numret hos Tellows så finns det många andra nummerupplysningssidor på webben som erbjuder bakåtsökningar.

Har du svarat i telefonen och det är ett oönskat säljsamtal så är första stegen att vänligt men bestämt säga att du inte vill ha säljsamtal och att be företaget att stryka ditt nummer från deras listor. Om de ringer igen kan du bara låta bli att svara eller, om det är möjligt, spärra numret i ditt telefon. För att undvika säljsamtal i helhet kan du registreras i NIX-registret. För mer information bara klicka här.

Dessutom är ett präventivt sätt att undvika säljsamtal att inte ge bort dina personuppgifter i tävlingar eller för något annat skull – annars kan det vara att du får oönskade samtal. Om ingenting hjälper kan du anmäla företaget till konsumentverket. Det är deras uppdrag att ta tillvara konsumenternas intressen och de hjälper gärna till. Tyvärr finns det ingen lag än som förbjuder oönskat telefonförsäljning, men företag är manat till att följer etiska regler om telefonförsäljning.

Många personer köper dock varor via telefon: För att inte bli lurad finns det några vidare enkla regler och tipps som Konsumentverket har sammanställt:

  •  Betala bara för varor du har beställt.
  •  Se upp för telefonförsäljare som erbjuder gratisprover. Det är inte så bra som det låter.
  •  Om ett företag kräver dig på pengar för varor du inte har beställt – meddela dem skriftligen via ett rekommenderat brev.
  •  Spara brev som du skickar. De kan vara bra att ha om det kommer nya krav.
  •  Du har alltid två veckors ångerrätt på varor du köper via telefon inom Sverige.
  •  Du är inte skyldig att betala bara för att det står inkasso på kravet.
  •  Lär dig dina rättigheter – ju mer du vet desto svårare är det att lura dig.

Glöm aldrig: du har en informationsrätt! Ett företag som ringer måste ge dig information om sitt namn och adress, varans eller tjänstens huvudsaklige egenskaper, den totala kostnaden (pris inkl. skatter och avgifter, leveranskostnader), information om ditt ångerrätt och om avtalets kortaste bindningstid. Dessutom har företagen skyldigheten att skicka en skriftlig bekräftelse på avtalet, skriftlig information om ångerrätten samt kontaktdater. Obs! Ångerrätten gäller minst 14 dagar om du har köpt någonting via telefon. Om du behöver mer hjälp så finns det en flertal webbsidor som erbjuder gratis juridisk rådgivande.

Och last but not least – om ditt nummer är redan med i en eller flera adressdatabaser och du har trakasserats för många gånger går det alltid att byta telefonnummer eller skaffa sig ett hemligt nummer. Trots att det är lite jobbigt kan det vara en stor befrielse.

Har ni några fler tips? Vad gjorde ni mot irriterande samtal och vad hjälpte bäst? Dela gärna era erfarenheter!

NIX-telefon – ett effektivt medel mot irriterande telefonförsäljning?

Troligtvis känner många av er „NIX-telefon“ eller „NIX-registret“, en tjänst som vill skydda folk mot oönskad telefonförsäljning. Den existerar sedan 1999 och används av många privatpersoner. Varje person kan kostnadsfritt registrera sig på NIX-listan och på detta viset spärra sitt telefonnummer mot oönskade säljsamtal. Är telefonnumret spärrad så är företag inte längre tillåtit att ringa detta nummer på att försöka försälja någonting. Enligt marknadsföringslagen är företag skyldiga att kontrollera detta registret innan de ringer konsumenterna. Ignorerar ett företag NIX-registeringen och ringer dig ändå, så kan du anmäla de!

Sammanfattad låter det som en riktig bra sak. Men det finns många problem som åtföljer hela saken:
NIX-registret gäller bara för telefonförsäljning och inte skyddar mot marknadsundersökningar, samhällsinformation, politiska kampanjer eller religiös upplysning. Dessutom kan man inte spärra mobilnummer och hemliga telefonnummer. Finns det en tidigare kundrelation mellan ett företag och en kosument eller har konsumenten skriftligt tillåtit att bli kontaktat telefoniskt så är företaget tillåtna att ringa trots registrering. Företagsnummer kan inte registreras vid listan heller, det gäller bara för privata telefonnummer. Spärran är också inte verksam omedelbart: Försäljare och marknadsförare får bara uppdatera deras NIX-data alla tre månader, så kan de ringer tre månader och en vecka efter din spärr – men inte senare!

Största problemet är dock att många företag helt enkelt ignorerar spärran och ringer ändå. NIX föreslå några steg om detta händer. Så kan man skriftligt meddela företaget att man inte vill ha denna typ av samtal. Dessutom kan man kontakta Konsumentverket eller den kommunala konsumentvägledaren och be om deras hjälp. Sista stegen är att skriftligt anmäla företaget till DM-nämnden, den etiska nämnden för direktmarknadsföring.

Det finns alltså möjligheter att försvara sig mot oönskad telefonförsäljning, men även om man har spärran är det inget garanterad skydd. Om ett företag ångra att använda NIX-registret och struntar i konsumenternas önskningar, så är det besvärligt att värja sig mot det. Det kan vara en lång väg tills man lämnas ifred.

Tyvärr finns det fler och fler företag som inte bryr sig om registret och ringer privatpersoner ändå. Så trots att det kan hjälpa att vara registrerad finns det många som inte litar på NIX längre. Det enda alternativet till spärran är f n att skaffa sig ett hemligt nummer – sådana är nämligen svårt att få tag på.

I alla fall kan ni alltid låta bli att svara när ett okänt nummer ringer och sen söka numret på tellows.se. Då blir ni inte överraskade.

Vad tycker ni om NIX? Använder ni detta? Vad är era erfarenheter? Kommentera gärna artikeln och låt oss veta.

Strängare regler för telefonförsäljning krävs

Någonting rör sig i kampen mot oseriös telefonförsäljning: Efter klagomål på oseriösa telefonförsäljningen har blivit fler och fler reagerade Konsumentverket och Post- och telestyrelse. På 29 april krävde de i en gemensam pressmeddelande att lagen skärpas genom att skriftligt godkännande av avtal vid telefonförsäljning införas.

Konsumentverkets generaldirektör Gunnar Larsson och PTS generaldirektör Göran Marby både konstaterar att deras institutioner får ett ökande antal av anmälningar gällande oseriös teleförsäljning. Det berör nästan allting man kan köpa – från rakhyvlar till abonnemang för telefoni och bredband.

Trots att många konsumenterna nekar att ha tackat ja till något telefoniskt erbjudande får de avtalsbekräftelser eller fakturor. Många hotas med inkasso eller kronofogden också – så de betalar utav rädsla eller därför att de inte vet vad att göra åt saken. Ofta är en ljudfil „beviset“ för avtalet: telefonförsäljare spelar in när en konsument säger „ja“ i samtalets förlopp, oberoende vad detta „ja“ gällde! Det är svart att bevisa vad egentligen hände eftersom hela samtalet finns sellan inspelat och eftersom några försäljare också manipulerar dessa ljudfil!

Orsaken är att fler och fler oseriösa företag bedriver teleförsäljning eller anlitar oseriösa telemarketingbyråer. Som konsument har man möjligheten att ångra sig inom 14 dagar enligt distans- och hemförsäljningslagen. Om företaget har inte registrerat samtalet är det ändå mycket svart för den drabbade att bevisa den inte har ingått någon avtal.

Denna situation måste ändras! Därför kräver Larsson och Marby en skärpt lagstiftning som omfattar all telefonförsäljning och som gör en skriftligt godkännande av alla avtal obligatoriskt.

Sveriges Callcenter Förening (SCCF) invände i en officiell svar på ovanstående krav att telefonförsäljningen är en viktig försäljningskanal som har många nöjda kunder och tiotusentals anställda. De konstaterar att huvuddelen av företag som bedriver telefonförsäljningen är seriös och åberopa existerande etiska regler de arbetar med. Men inte alla som bedriver teleförsäljning är med i SCCF och det är svårt att kontrollera om alla som förpliktigas till dessa regler verkligen sitta fast på de!

Dessutom heter det: „Sett i relation till det totala antalet samtal (40 miljoner per år) är andelen klagomål försvinnande litet, 0,0001 procent.“ Allt detta låter ju bra, men de verkar glömma att inte alla som känner sig plågade av säljsamtal också klagar! SCCF påstår att kraven på skriftliga avtal skulle ledas till „en ökad, komplicerad och dyr byråkrati“ – men även om det vore lite komplicerad för försäljningsföretag, så skulle första prioriteten vara att kunderna är nöjda.

Vi hos tellows tycker att Konsumentsverkets och Post- och Telestyrelsens krav är en viktig steg i riktningen av en förbättrade konsumentskydd. När det blir svarare för företag och callcenter att lura folk och tjäna pengar på ett illegalt sätt, så kommer det kanske att bli färre irriterande och jobbiga samtal.

Vad tycker ni om debatten? Kommentera gärna – vi är nyfikna på era tankar!

Er tellows-team