Många sätt att komma åt era pengar – Vad telefonförsäljare gör på att lura er

Idag finns det telefonförsäljning för nästan alla sorts produkter. Många företag arbetar seriöst och försöker bara att sälja deras varor – men många andra lurar folk och försöker att komma åt deras pengar. Det kan även händer på ett illegalt sätt. Vi har sammanställt några av de mest skamlösa metoder som försäljföretag använder aktuellt.

Kanske har flesta av er läst om falska „Microsoft“-samtal. Dessa händer i alla världens länder – och från alla världens länder. Händelseförloppet är alltid samma: Någon ringer och påstår sig vara från Microsoft. Personen pratar engelska och ringer från länder som t. ex. Indien, USA, Storbritannien eller Egypten. De påstår att man har ett virus eller malware på ens dator och att de kommer att hjälpa – man måste bara följa instruktionerna. Sen ska man installera något program genom de kan få inträde i ens dator. Kanske de frågar efter ens kontouppgifter också. I alla fall är dessa samtal verkligen farliga! Microsoft känner problemet och säger själv på sin webbsida att de kommer aldrig att ringa deras kunderna utan att de har bett om det. Skulle ni få ett sådant samtal: Lägg på! Prata inte med de, ge de ingen information och anmäl numret till Konsumentverket om ni har tid.

En annan uppenbar försök att kommer åt era pengar är SMS-bedrägerier. Det händer ofta att personer som har annonserat på blocket.se eller någonting liknande får sms med texten: „Min syster är intresserad i ditt erbjudande. Skicka ett mail till …“ eller „Skicka dina kontouppgifter.“ Om man går på detta kan det händer att man förlorar mycket pengar. Var aldrig försiktigt och kontrollera vem som kontaktar er angående annonser!

Men det finns också bedrägerimetoder som är lite subtilare. Några företag kan får tag i era personuppgifter, möjligtvis har ni deltagit i en tävling eller godkänt att era uppgifter kan användas för reklam (utan ni ens har vetat det). Så ringer de och påstår att ni har gett de era uppgifter eller har en avtal med de och att de bara ville kontrollera om uppgifterna är fortfarande korrekt. Om ni inte vet vad precis det handlar om eller om ni är säkert att de som ringer skulle inte ha era uppgifter, så pratar inte med de utan säger att de har ingen befogenhet att ringa.

En annan metod att lura folk är att erbjuda tröstpris för en tävling – antingen man har deltagit eller inte. De som ringer erbjuder ett gratis tröstpris och om man tackar ja förklarar de att det innebär ett abonnemang eller att man måste betala portot själv – och det kommer inte att vara billigt! Fundera grundligt när en sådan person ringer om ni verkligen har deltagit i en tävling och försöka att ta reda på alla möjliga döljade informationer och kostnader.

På ett liknande sätt försöker t. ex. företaget „Dentally“ att lura folk. De ringer och erbjuder ett gratis eltandborste, som egentligen är en dyr sak. Om ni tror att ni kan vara glad och tackar ja och ger de era uppgifter, så kommer ni att få meddelandet att ni samtidigt avsluter ett abonnemang till tandborsthuvud som ni förstås måste betala. Så låt er inte luras!

Det var bara några exempel hur skumma företag försöker att lura folk, det finns många fler. Ni skulle alltid vara försiktiga, ingår helst inga avtal via telefon och försoka få så mycket information som möjligt när ni får ett konstigt samtal – eller inte prata med den som ringer alls. Förstås kan ni alltid gå på tellows.se och söka det okända numret som har ringt innan ni svarar i telefonen.

Har ni egna erfarenheter med bedrägerier? Känner ni till vidare sätt att lura folk via telefon? Dela gärna era erfarenheter med communytin och kommentera artikeln!

1 thought on “Många sätt att komma åt era pengar – Vad telefonförsäljare gör på att lura er

  1. Pingback: Den nya topp 3-listan – Vem störde oss mest förra veckan? | Tellows Blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.